Luontomaisema on ikääntyneelle merkityksellinen. Luontoympäristö rauhoittaa sydämen sykettä ja laskee verenpainetta. Luonnossa oleilu ja ulkoilu vähentää stressiä, kohottaa mielialaa ja parantaa unen laatua. Se myös parantaa keskittymis- ja ongelmanratkaisukykyä ja lisää yhteenkuuluvaisuuden tunnetta ja osallistumisen halua. Vaikutukset voi huomata paremmin erityisesti niillä ikääntyneillä, joilla on todettu masentuneisuutta. Muistisairaille ikääntyneille viherympäristö taas tuo myönteisiä tunteita, aistivirikkeitä ja mahdollisuuksia palkitsevaan toimintaan.
Luonnon elvyttävät vaikutukset tulevat esille erityisesti silloin, kun lähiviheralueita käytetään säännöllisesti yli viisi tuntia kuukaudessa tai kun kaupungin ulkopuolisilla luontokohteilla käydään kahdesta kolmeen kertaan kuukaudessa. Suurempi vaikutus on erityisesti kaupunkien ulkopuolisilla luontoalueilla, ne sillä vaikuttavat mielialaan tehokkaammin kuin kaupungeissa sijaitsevat viheralueet. Vahvempia elpymiskokemuksia, sekä vahvempaa emotionaalista hyvinvointia saavutetaan myös silloin, kun vapaa-ajasta suurempi osa käytetään ulkoiluun. Parasta elpymistä tapahtuu luonnossa sijaitsevissa mielipaikoissa ja erityisen voimakasta elpymiskokemusta voi saavuttaa silloin, kun mielipaikka sijaitsee rannalla, virkistysalueella tai metsässä.
Metsä on suomalaiselle luonnollinen oleskeluympäristö, joka rauhoittaa ja tuo tiettyä ajattomuuden tuntua. Metsässä kulkeminen ei ole itsestäänselvyys, jos toimintakyky on rajoittunut. Metsän äärelle, sen tunnelmasta nauttimaan, voi kuitenkin päästä myös sellaisessa tilanteessa; esimerkiksi nuotiopaikalle tai kodalle, tai vaikkapa helppokulkuisille, rakennetuille poluille. Tällaisia virkistysalueita löytyy monesta kunnasta.
Aistimaailman esimerkkejä
Kuulo
Puiden humina
Lintujen laulu
Purojen solina
Tunto
Sammaleen, lehtien, oksien yms. tunnusteleminen ja käyttö virkistystoiminnassa
Puun halaaminen tai koskettaminen
Näkö
Eri puulajien / kasvien tunnistaminen ja mieleen palauttaminen
Metsän eläinten tunnistus
Metsämaiseman katselu
Mielipaikan valitseminen metsästä tai puistosta
Haju
Metsän tuoksut esim. sateen jälkeen
Maku
Riistaeläinten lihaa hyödynnetään ruoanlaitossa
(Itsepoimittujen) marjojen ja sienien käyttö
Hyötyliikunta ja luonnonantimet
Marjojen/sienten poiminta
Villiyrttien keräily ja villivihannesretket
Metsässä kulkeminen omien kykyjen mukaan
Keväisin pajunkissojen kerääminen, kesällä vihtojen ja kerppujen teko (jos kotieläimiä)
Metsästys ja kalastus
Lue lisää:
Tutustu myös:
Ikäinstituutin Luontoelämyspolku – ohjaajan opas